Zoeken Menu

Zwembadonderhoud in de zomer: 3 belangrijke tips

In het zomerseizoen zal het zwembad weer intensief gebruikt worden. Uiteraard wil je dan genieten van een lekker schoon en vooral gezond zwembad. Het is daarom zeker van groot belang om voldoende aandacht te besteden aan het zwembadonderhoud in de zomer. Het is immers belangrijk om regelmatig de kwaliteit van het zwemwater te checken en de benodigde handelingen uit te voeren om dit in stand te houden. Daarnaast moet er goed rekening worden gehouden met de omgevingsfactoren bij het zwembad onderhoud in de zomerperiode. We delen 3 belangrijke tips voor een effectief zwembadonderhoud in de zomer.

Tip 1: een goede start is het halve werk, loop een goede inspectieronde vooraf

Als het zwembad in de winterperiode niet of nauwelijks is gebruikt, is het van belang om een goede inspectieronde vooraf te lopen, voordat het zwembad weer intensief gebruikt wordt. Er kan in de winterperiode altijd iets kapot zijn gegaan. Wellicht moeten er putjes, roosters, tegels of ander zwembad meubilair gerepareerd worden, een likje verf hebben of zijn deze aan vervanging toe. Deze ronde is erg belangrijk om onveilige situaties te voorkomen.     

Tip 2: checken en in stand houden van de kwaliteit van het zwemwater

Het checken en in stand houden van de kwaliteit van het zwemwater is een zeer belangrijke tip met betrekking tot het zwembadonderhoud in de zomer. Groen, bruin of troebel zwemwater moet immers voorkomen worden want de kleur van het water is een goede indicator voor de balans van het water. Het checken van de staat van het zwembadfilter (inclusief de filterdruk) is de eerste stap die je hierbij moet zetten. Daarnaast is het belangrijk om de pH waarde en het chloorgehalte van het water met grote regelmaat te checken en deze waardes waar nodig bij te sturen. Hiervoor zijn speciaal hiervoor ontwikkelde producten verkrijgbaar. 

Tip 3: hou rekening met de omgevingsfactoren

Het schoonmaken van het zwembad is een taak die de gehele zomerperiode moet worden uitgevoerd. De “omgeving” van het zwembad kan immers van grote invloed zijn op de waterkwaliteit en het veilig gebruik van zwembad meubilair. Denk aan vallende bladeren van bomen, gemaaid gras van het veld rondom het zwembad, rondslingerende etensresten of de ophoping van mineralen door algenvorming en zonnebrandcrème. Vergeet hierbij niet om ook regelmatig het zeefmandje van het zwembad zelf te checken. Zeefmanden kunnen immers snel vol raken, zeker in de zomer als het zwembad veelvuldig wordt gebruikt. Door het zeefmandje tijdig te legen kunnen veel onnodige problemen worden voorkomen en kan er  onbezorgd genoten worden van het zwembad.

Neem contact op

Heeft u vragen over het onderhouden van uw zwembad of heeft u behoefte aan persoonlijk advies hierover? Neem dan gerust contact met ons op en maak gebruik van onze jarenlange kennis en ervaring.